2018. június 29. 16:29 - Nika13

Szeronegativitás lyme-kór esetén

A lyme-kór megállapítása klinikai diagnózis, vagyis a tünetek alapján állítják fel. Korai szakaszban a lyme-folt diagnosztikai értékü, szerológiai vizsgálat felesleges, azonnal indítani kell az antibiotikumos kezelést, mert korai szakaszban még valóban könnyen gyógyítható. A kúra időtartama minimum 21 nap kell, hogy legyen, de már vannak olyan orvosok akik ennél hosszabb gyógyszerszedést javasolnak, az új irányelv hat hetet ír elő.  Késői szakaszban a klinikai tünetek alapján állítják fel a diagnózist a hozzá értő orvosok, a teszteredményeket a diagnózis alátámasztására, valamint az altörzs kimutatásának segítségével a megfelelő gyógyszereket választja ki a kezelőorvos. A negatív lelet sajnos nem zárja ki a lyme-kórt, a szeronegatív betegek nem ritkák. A tesztek megbízhatósága nem túl jó, az Elisa pl. szinte teljesen használhatatlan, bár Magyarországon még mindig ennek alapján zárják ki a lyme-kór diagnózisát. Így rengeteg beteget diagnosztizálnak félre más betegséggel.

Az alábbi írásban először lyme szakorvosok véleményét olvashatjuk a témában, majd néhány beteg meséli el saját történetét, akik szeronegatívnak bizonyultak. Külföldön egyre inkább elfogadott módszernek számít főleg babézia és bartonella gyanú esetén, hogy terápiát indítanak, és amennyiben herxheimer reakció jelentkezik, akkor igazoltnak véleményezik az adott fertőzést. Az USA-ban bevett módszer, hogy a szeronegatív, de lyme tünetekkel rendelkező beteget 3-4 hét antibiotikumos terápiában részesítik, ezután a szerológia sokszor pozitívra vált, és így a további kezelés költségét már átvállalja a biztosító.

 

„Ha bármelyik band akár IgG akár IgM pozitív ezek közül, akkor lyme-kóros vagy:
18,23,31,34,37,39,83 és 91.
Amint el kezdenek kezelni a szervezeted antitesteket kezd el termelni, és nagyobb valószinüséggel lesz pozitív a teszted.”
Dr. Rebecca Risk - lyme szakorvos

 

„A fertőzés után lyme-kór alakul ki, melynek három szakasza van. A kórokozónak van vegetatív alakja is, amit gemmának is neveznek. Ez életmüködést alig mutat és nem hat rá az antibiotikum. Ellenanyag nem minden egyénben termelődik, ők a veszélyeztetettebb személyek. Évekig a fertőzés után látens maradhat. Az izületeket, izmokat, a szív ingerképző és ingervezető rendszerét, valamint a központi idegrendszert és perifériás idegrendszert támadja meg. Ilyenkor erős fejfájás és tarkómerevség is kifejlődhet. Autoimmun folyamatokat képes beindítani.”
Dr. Vértesi Csaba

"Rá kell jönnünk, hogy a betegség már igen elterjedt. Mindenféle más betegséget imitál, és az embereknek meg kell érteniük végre, hogy mennyire megbízhatatlanok a lyme tesztek, és meg kell ismerniük a betegség jeleit és tüneteit” -  Dr. Richard Horowitz

„A borreliosist kullancs- vagy bögölycsípés közvetíti. A klinikai megnyilvánulása igen sokszínû. Számos ismeretlen betegség késõbb borreliosisnak bizonyult. Az anamnézisben gyakran nem is szerepel kullanccsípés. A laboratóriumi kimutatása a különbözõ törzsek eltérõ antigenitása miatt nehéz. A szerológia sokszor álnegatív.

[Ref.: Mások szerint a borreliosis kezelésének a sikerét nem a szerológiai adatok, hanem a tünetek javulása és a beteg állapota dönti el. Az IgM antitestek szintje évekig magas lehet és nincs kapcsolatban a kórlefolyással, a terápiás igénnyel. (Heininger, U.Christen, H. J.: Lyme-Borreliose: Kontrolle der AK-Titer nur bei klinischen Symptomen. Monatsschr. Kinderheilkd., 2000, 148, 622.)]”

Dr. Kollár Lajos

"Annak kimondása, hogy az egyén ebben a betegségben szenved, a klinikai tüneteken kell, hogy alapuljon. A laboratóriumi, diagnosztikai eljárások a klinikai diagnózisnak csak alátámasztására, megerősítésére szolgálnak."
Dr. Horváth Zoltán, infektológus, Sopron

Borrelia vizsgálat, wb eljárással, Laborvezető szavai

"A kezelést követően nincs olyan időintervallum, ami után már 'megbízható az eredmény'. Ez az eredmény is maximálisan megbízható. Az interpretációban arra utaltunk, hogy a megfelelő antibiotikummal megfelelő ideig tartó kezelés után nem biztos, hogy megjelennek Borrelia-specifikus ellenanyagok a vérben, hiszen az antibiotikum gátolta a baktériumok szaporodását a szervezetben.
A Borrelia-fertőzés diagnosztikája elsősorban nem a szerológiai teszteken alapszik. A specifikus tünetek jelenléte diagnosztikus értékű; ennek eldöntése szakorvos feladata.”

„Ha az orvosod Elisa-t akar használni akkor tulajdonképpen szerencsejátékot játszik. Nagyok sok orvos és beteg jelzi, hogy a teszt tulajdonképpen használhatatlan, mert képtelen a pozitív betegeket kimutatni és kiszürni. Még a múltban lyme-folttal rendelkező egyéneket is képtelen kiszürni egy Elisa teszt.”

Dr. James Schaller

A következő betegek a Lyme Betegek Oldala-nak küldték el esetleírásaikat a Facebookon:

„Szia! Én ilyen eset voltam. Egy negatív ELISA és két negatív Western blot készült a gyógyszerkúrák előtt. A tüneteim alapján egyértelműen lyme kórt diagnosztizáltak, ezért gyógyszerkúrába kezdtem. A második gyógyszerkúrám után lett pozitív az Igg-m a Western bloton (bár az Igm az akkor is negatív). Ha így is megfelelő az esetem, nyugodtan tedd közzé.”

 

„Szia! Szóval. 38 évvel ezelőtt volt bennem a kullancs. 13 éves voltam. 17 évesen a szegedi klinikán vizsgáltak, mert nem tudtam ülni, állni csak feküdni. Fájt az egész jobb oldalam. Addigra már volt 2 agyhártya gyulladás gyanum, kórházi kezeléssel Szentesen. Az évek alatt voltam köszvényes, depressziós, nyaki gerincsérv, gyakran rettentő fáradt. Karomat nem tudtam emelni fél évig. A térdeim nagyon fájtak és a derekamba is kaptam szurikat olykor mert nem mozdult. 14 éve Gödöllőre költöztünk. 8 éve itt is összeszedtem egy kullancsot. 4 éve a kezemen granuloma anulare lett, akkor a bőrgyógyász autoimmun betegnek titulált. Mondta, vizsgáltassam ki magam, persze nem küldött sehova. Alig bírtam járni mert a sarkam is begyulladt. De dolgoztam tovább. Patikalátogató voltam. Aztán 2014 februárjában nem tudtam felkelni egy reggel. Előző héten már vizsgált egy orvos fehér széklettel. Mikor visszavitt a férjem Hozzá, akkor mondta, hogy tuti Lymos vagyok és elküldött Esztó doktornőhöz. Az év márciusában volt az első kúrám. Áprilisban vették le a vért, mert nagyon köhögtem és a háziorvos által felírt antibiót beszedtem és mondta doktornő, hogy nem baj, vegyük le a vért. A második vérvételem következő év január, a 3. Kör után történt. Most a 7. Jön, mert babesiosis is fenn áll a tünetek alapján. Tavaly novemberben elájultam itthon és szétvertem mindenemet, kórház. Azóta táppénz, most járt le, hétfőn megyek a leszázalékoló bizottság elé. Ha egyáltalán elhiszik, hogy van ilyen összetett betegség. Hát, ennyi. Küldök fotót. Ja, az újaim olykor reggelente görcsben, ami igen fájdalmas. És a talpam is, ami miatt nehezen járok. Stb.stb.stb. �

Leletek:

2014.04.01.  WesternBlot teszt – IgM és IgG negatív (IgM és IgG P41 pipa)

2015.01.30. WesternBlot teszt – IgM negatív, IgG pozitív (IgM nincs pipa, IgG P41 és IgG OspC Spielmanii pipa)”

 

„Nekem tünetek alapján a kezelőorvos 100%-ra diagnosztizálta a lyme-kórt, és ez alapján kétféle gyógyszerből álló kúrát indított. A WB teszt negatív volt, csak IgG P41-nél volt pipa. Ezt követően több kezelés után két éven belül a teszt kétszer került ismétlésre, mindkétszer negatív eredményt adott. (IgG P41 volt csak pozitív). Két év után már nem is mentem teszteltetni, mert úgy voltam vele, hogy minek. Négy év kezelés után javasolta a kezelőorvos az ismételt WB tesztet, hogy nézzük meg mit mutat, ezúttal már IgG enyhén pozitív (OspC mind a négy altörzsre pipa), IgM negatív lett az eredmény. Nálam csak hosszas kezelések hatására indult meg az ellenanyagtermelés. Viszont herxheimer reakció minden kúra alatt jelentkezett, hol enyhébben, de inkább erősen, gyakran hőemelkedéssel együtt.”

 

 

komment
süti beállítások módosítása