2018. július 04. 18:05 - Nika13

SM és lyme diagnózis

Szerintem ez egy nagyon jó írás a lyme-kór félrediagnosztizálásáról, sok lyme beteg kezdte SM diagnózissal, az okokról alább lehet olvasni. Az írás a www.lymebeteg.hu-n jelent meg korábban.

Tehát az írás forrásai:

szklerozismultiplex.hu

www.lymebeteg.hu

Miért nem tudja diagnosztizálni a neurológus a Lyme kórt? (És nem is fogja tudni)

Először is, ez nem az ő szakterülete, viszont az általa követendő protokoll előírja, hogy mindenképpen ki kell zárni a Lyme kórt az SM diagnózis felállítása előtt.

Jelenleg ezt Magyarországon 3 módon teszik meg:

1) ELISA / Western blot teszt.

Az ELISA teszt negativitása esetén a második, megerősítő Western Blot tesztre nem kerül már sor, az orvos kizárja a Lyme kórt. Miért baj ez? Az ELISA megbízhatósága 20-35 % körül mozog. Ezt azt jelenti, hogy 10 Lyme kórban szenvedő beteg körül mindössze 2-3 fogja megkapni a tünetmentes élethez szükséges kezelést, a többit félre fogják kezelni, rosszabb esetben hipochondernek nyilvánítják és mentális segítség igénybevételére biztatják.

Az ELISA teszt gyártója a teszhez mellékelt leírásban kiemeli, hogy a test negatív eredménye NEM zárja ki a Lyme fertőzést és a végső diagnózisnak a beteg állapotát, kórtörténetét is figyelembe kell vennie.

Sok esetben, amennyiben az ELISA pozitív, a megerősítő Western blot lesz negatív. Miért? Egyrészt a vért az ELISA eredményig állni hagyták, így biofilm alakult ki. Másrészt a Western blot vizsgálat is különféle érzékenységgel bír, ami 30-50% körüli, vagyis ha beteg vagy, akkor is csupén az esetek felében fogja kimutatni.

Sokszor a negatív teszteredmény mindössze annak a jele, hogy a fertőzés régi, az immunrendszer feladta a küzdelmet és már nem termel antitesteket. A fertőzés azonban továbbra is fennáll, a Lyme kór nem gyógyul spontán, csupán a "vándorló", változó és sokrétű tünetek miatt a beteg más diagnózisban részesül.

Magyarországon az Istenhegyi Géndiagnosztika végez el egy érzékenyebb Western Blot vizsgálatot, ennek eredményét azonban sokszor nem fogadják el az orvosok. Ebben az esetben csak az orvosváltást tudjuk javasolni. Dr Esztó doktornő az Istenhegyi Géndiagnosztikán rendel és több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a témában.

A német Lyme Klinika speciális tesztje is elérhető magánúton, ez meglehetősen drága, de erősen preferált nemzetközi szinten. Dr Balaiczánál elérhető az alábbi 2 teszt:

ELISPOT-LTT: azokat az immunsejteket vizsgálja és méri, melyek már találkoztak és „küzdöttek” a vizsgált kórokozóval, pl. Borreliával, Chlamydiával, Ehrlichiával, EBV-sal… Ez mérés 20-200x érzékenyebb, mint az ellenanyagteszt (IgM, IgG és Westernblot-teszt), így a fertőződést követő 1-2 héten belül képes már kideríteni, hogy bejutott-e a mért kórokozó a vérbe vagy sem, ill. az eddig megbújt csírák nem aktiválódtak-e. Amint a fertőzés megszűnik, az Elispot is hamar normalizálódik, ugyanis az „őrségben álló küzdősejtek” feleslegessé válnak. Az Elispot vizsgálat egy precíz laborban annyira pontos, hogy akár egyetlen Borreliával kapcsolatba került 1 limfocita (fehérvérsejt) is kimutatható akár 100 000 másik között. A mérés ennek megfelelően arra is alkalmas, hogy a kezelés eredményességét kimutassa. Ha a komplex gyógyszeres és immunerősítő kúra kellően hatékony volt, akkor a teszt is normalizálódik a kezelés megkezdését követő kb. 8 héten belül.

CD3-/CD57+ MÉRÉSE: a Borrelia vagy más kórokozóval történő fertőzés is – főleg régóta fennálló esetben – az immunrendszer erőteljes legyengülését idézi elő. Ezt a CD3-/CD57+ (ezek természetes ölősejtek) csökkenése tükrözi. Ha a CD57+ alacsony, akkor az egy nem (vagy nem elég hatékonyan) kezelt krónikus fertőzést és azzal együtt járó erős immungyengeséget mutatja. Tehát a CD57+ sejtek indirekt módon a kórokozók aktivitását és az ellenállóképesség erejét adják meg. Amint megszűnik a fertőzés, és az immunrendszer teher mentesül, ezek a sejtek is újra megszaporodnak, vagyis az érték normalizálódik. Ezzel szemben a krónikus és előrehaladott, idegrendszeri tüneteket is okozó Lyme-kórhoz hasonló sclerosis multiplexnél (SM) vagy mozgató idegsejt pusztulásnál (ASL), kötőszövet-gyulladásnál (SLE) a CD57+ sejtszám teljesen normális és napközbeni ingadozást sem mutat.

2) Gerincvíz vizsgálata

A gerincvízből NEM mutatható ki a Lyme fertőzés, az esetek mindössze 7%-ban volt pontos ez a diagnózis. A miértje szintén a teszt "megbízhatóságában" keresendő.

3) MR vizsgálat

Az SM és a Lyme pontosan ugyanazt az elváltozást okozza a fehérállományban, emiatt a differenciáldiagnózis nem használhatja fel.

Az érdeklődő orvosoknak javasoljuk az ILADS nemzetközi szervezetet, ahol szívesen állnak rendelkezésre bármely felmerülő szakmai kérdésben illetve fogadnak orvosokat továbbképzésre, konferenciáik pedig elérhetőek a www.ilads.org oldalon.

Az elmúlt 10 évben rengeteg újdonság született, amit a tankönyvírók sajnálatos módon nem vesznek figyelembe. Elég csak belegondolni abba a ténybe, hogy egy, a 80-as években felállított gyógyszertprotokollt alkalmaznak a mai napig, miközben egyre többen bizonyítják a biofilm jelenlétét (egy magyar kutatónő, Dr Sápi Éva is!), az elmúlt években napvilágra került, hogyan hamisították meg illetve rejtették el a hosszú távú antibiotikum hatékonyságát vizsgáló tanulmányt, illetve előtérbe kerültek a legtöbb orvos által még ismeretlen társfertőzések is, mint a bartonella, babesia, mycoplasma, krónikus EBV. Ezek felismerése, megfelelő kezelése alapvető.

Mindenképpen járjuk végig a Lyme kór kizárására / megerősítésére szolgáló utat, mivel a szteroidkezelésben részesült beteg végleges felgyógyulási esélye minimális.

 

komment
süti beállítások módosítása