2018. július 04. 17:59 - Nika13

A WesternBlot teszt értelmezése lyme-kór esetében

Hogyan tudják orvosok figyelmen kívül hagyni, ha valakinek olyan eredményt ad a WesternBlot tesztje, hogy akár egyetlen "band" jön ki rajta - viszont ez egy olyan "band", ami kifejezetten specifikus vagyis jellemző a lyme-kórra.

A lyme-kór WesternBlot tesztjének értelmezése komoly tudást igényel.

Például van egy kínai értelmezési módszer, ami képes arra, hogy csak nagyon kevés beteget diagnosztizáljon félre. Egy nemrégiben megjelent ázsiai tanulmányban azt az álláspontot képviselik, hogy már egy band vagy antitest típus mely a lyme-kór ellen termelődik - nos már ez is a lyme fertőzöttséget mutatja. Már egy nem specifikus spirochéta elleni antitest is bizonyíthatja a fertőzöttséget, amennyiben bizonyítható, hogy ennek jelenlétét a vérben nem egy másik spirochéta fertőzés okozza. Más szóval, az a beteg, akinek sem szifilisz és leptospirózis fertőzése sincs de a WB-ja a 41-es bandet pozitívnak mutatja - nos ez esetben ennél a betegnél lyme-kór fertőzést kell feltételeznünk.

Hogyan is kell értelmezni egy WesternBlot tesztet? Néhány teszt még értéket sem határoz meg. Egyszerüen csak annyi szerepel az eredményben, hogy negatív IgG és IgM ellenanyagra. A orvosnak nincs lehetősége a teszt értelmezésére és kiértékelésére, amennyiben az eredményben csak annyi szerepel, hogy negatív vagy pozitív. Ez az az eset, amikor a labóratórium kezelőorvost játszik.

Valamint, fontos tudni, hogy néhány WesternBlot eredmény nem csak szimplán negatív vagy pozitiv eredményt ad. Sokszor láthatunk egy +/- jelet. Az én véleményem az, hogy már egy ilyen eredményt is pozitívnak kell tekinteni. Ez annyit jelent, hogy a beteg vére tartalmaz olyan antitestet, ami a lyme baktérium ellen termelődik. Sajnos az emberek és orvosok  a határozatlan vagyis +/- eredményt gyakran nem veszik figyelembe.

Bizonyos bandek pozitivitása esetén néhány ember azt gondolja, hogy az már a lyme fertőzöttség bizonyítéka. A világ szakirodalmában ezek az igen "tipikus" vagy "jellemző" bandek a következőek: 13, 14, 17, 21, 23, 24, 25, 28, 31, 34, 35, 37, 39, 83, 84, 93 és 94. Néhányan úgy gondolják, hogy a 31-es band álpozitív eredményt adhat herpesz vírus miatt, de szerintem ez elég ritka.

Sok laboratórium gyenge minőségü tesztet használ, mert nem hajlandóak egy jobb teszt kit-be befektetni. Nagyon kevés labor van az USA-ban, Kanadában vagy Európában amik valóban hasznosak, megbízhatóak. De mi van, ha egy gyengébb labor a 23, 39 vagy 93as bandet kimutatja valakinél? Sokan azt gondolják, hogy ha valamelyik a 16 lyme protein közül pozitív, akkor az illető lyme beteg. Az elmúlt tizenegy évben az IGenex egy páratlan labornak bizonyult, mivel öt vak mintát küldtek minden negyedik hónapban New Yorkból, és 98%-os pontossággal dolgoznak már több mint egy évtizede. Melyik másik labor bizonyult még ilyen pontosnak a vak ellenőrzéseken?

Ha az orvosod Elisa-t akar használni akkor tulajdonképpen szerencsejátékot játszik. Nagyok sok orvos és beteg jelzi, hogy a teszt tulajdonképpen használhatatlan, mert képtelen a pozitív betegeket kimutatni és kiszürni. Még a múltban lyme-folttal rendelkező egyéneket is képtelen kiszürni egy Elisa teszt.

További információk Dr. James Schaller MD, James Schaller facebook oldalain található, valamint a weboldalán, www.personalconsult.com.

Dr. James Schaller

Forrás és fordítás: www.lyme-kor.eoldal.hu valamint www.personalconsult.com

 

 

komment
süti beállítások módosítása